Ceviz Ağacı İklim ve Toprak İsteği
Ceviz Ağacının İklim İsteği
Cevizin en önemli niteliklerinden birisi, değişik iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır. Ceviz ağacı soğuklama ihtiyacı 800-1800 saattir. Deniz seviyesinden 1700m yükseklikteki alanlara kadar yayılış göstermektedir. Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler oluşmaktadır. Bir bölgede ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerin başında ilkbahar geç donları gelmektedir. Çeşitlerin iklim isteği iyi saptanmalı ve özellikle ilkbahar geç donları yönünden risk olmamalıdır. Çünkü ilkbahar geç donları; tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapmaktadır. İlkbahar geç donlarının zararı yanında sonbahar geç donlarının zararları da ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan faktörler arasında sayılmaktadır. Çok geç yapraklanan ceviz
çeşitlerinde vejetasyon süresi kısa olduğu için, olgunlaşamayan sürgünlerin erken sonbahar donlarından zarar gördüğü de önemli bir gerçektir. Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise, -10°C 'de zarar görülmektedir. Sonbaharın erken donlarında -9°C ile -12°C' de odunlaşmamış sürgünler zarar görmektedir. Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C' ye, tam çiçeklenme döneminde -1 °C' ye kadar dayanabilirler. Çiçek döneminde soğuktan zarar görme daha sık görülmektedir. Genel olarak ceviz ağacı; -25°C’,+38°C' ye kadar dayanıklılık göstermektedir. Yerli ceviz çeşitlerine nazaran Chandler cevizi, fernor ve Franquette gibi çeşitler hastalıklara ve iklimsel şartlara daha dirençli olduklarından dolayı ceviz yetiştiriciliğinde ve üretiminde daha çok tercih edildiği bilinmektedir.
Toprak İsteği
Ceviz ağaçı toprak isteği bakımından seçici bir tür değildir. Taban suyu olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişim gösterir. Ne yazık ki Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişmekte zorlanmaktadır. Ceviz kazık köklü olması sebebiyle, rutubetli, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur. Fazla nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engelemektedir. Bu nedenle kök gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur. Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk almakta, sürgün uçlarında kurumalar görülmektedir. Verimli topraklara veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği artırılan topraklara dikildiğinde ise, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülmektedir. Bunun yanında ceviz yetiştiriciliğinde bahçe yerinin seçimi de oldukça önem arz etmektedir.
Ceviz ağaçları yazları güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgârlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamaktadır.Aynı zamanda uyanma ve kış dinlenme dikkate alınırsa , kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir. Yayla, dalgalı veya teraslı arazilerde toprak uygun olabilmekte. Ancak burada dikkat edilecek husus, radyasyon soğumasından korunmak için kurulacak bahçenin yamacın tabanından yaklaşık olarak 15 m yukarıda olması gerekmektedir. Kuzeye bakan yamaçlarda bahçe kurulması ilkbahardaki donlardan korunmada yardımcı olabilir. Fakat meyvenin erken olgunlaşması ekonomi bakımından arzulanıyorsa bahçe güneye bakan yamaçlarda kurulmalıdır.
Ceviz Ağacı ve Rüzgarların Etkileri
Cevizin ağaçlarının olduğu bölgelerde hafifçe esen rüzgarların tozlamada olumlu etkisi vardır. Benzer şekilde nem ile oluşan mantar ve bakteriyel hastalıklara karşı olumlu yönde etkiside bulunmaktadır. Ancak şiddetli esen rüzgarlar ise dal kırılmalarına ve meyve dökülmelerine sebep olabilir. Ayrıca döllenme zamanında esen kuru rüzgarlar dişiçik tepesini kurutacağı için döllenmede olumsuz etkilenebilmektedir.
İlgili gönderiler
Ceviz Hastalık ve Zararlıları
-
Tarafından gönderildi
benago
Ceviz Fidanı Yapısı
-
Tarafından gönderildi
benago
Ceviz Bahçesi Kurma ve Bakım
-
Tarafından gönderildi
benago